Stor manifestation mot NATO i Stockholm

Bortåt 2 000 personer hade samlats på Sergels Torg lördagen den 21 maj for att protestera mot det förestående värdlandsavtalet med NATO som riksdagen förväntas rösta igenom den 25 maj. Avtalet innebär tiotusentals NATO-trupper på svenskt territorium som riksdagen förväntas rösta igenom den 25 maj.

Talare var bl a Maj Britt Teorin, Tage G Pettersson och Sven Wollter.

Maj Britt Teorin talade om faran av att kärnvapen förs in på svensk mark genom avtalet med NATO medan Sven Wollter citerade den kubanske diktaren Jose Marti samtidigt som han fördömde NATO:s krigföring som ovärdigt mänskligheten.

– Fred kan inte skapas med hjälp av NATO. Fred skapas av alliansfria stater, sa Tage G Pettersson som polemiserade mot Margot Wallström för att inte tala i klartext om NATO:s krigföring i Afghanistan.

Mötesordförande Staffan Ekbom från Nej till NATO kunde summera 41 300 namnunderskrifter som samlats in under kampanjen som pågått sedan början av hösten 2014. Namnen hade överlämnats dagen innan till Utrikesdepartementet.

Sverige har en lång tradition av inte bara fredsarbete utan också antiimperialistiskt solidaritetsarbete, inte minst FNL- rörelsen på 1970-talet. Även om Värdlandsavtalet med NATO nu röstas igenom är inte detta slutet utan en fortsättning på kampanjen med målet att alla militära avtal med NATO ska brytas och ett NATO-medlemskap aldrig får tillåtas.

Sveriges kommunistiska parti med många sympatisörer var närvarande och delade ut flygbladet Nej till NATO- Bekämpa imperialismen!

Kampen fortsätter!

Grafittimålarna från Teater Tribunalens folkhögskolekurs för politisk teater.

Grafittimålarna från Teater Tribunalens folkhögskolekurs för politisk teater.

Grafitti mot NATO1 Grafitti mot NATO2

20160521_15100820160521_15091120160521_150904020160521_150958

 

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.