Konst från Nordkorea – broderimönster och snäckskalsteknik

Bild med de två konstnärerna: Lim Min och Pak Chang Yong

Större snäckskalsbitar ger pärlemoglans

Detalj av snäckskalsmosaik

Demokratiska Folkrepubliken Koreas ambassad visade ett antal unika konstverk i Trappan i Vällingby under några dagar i december. Konstnärerna Lim Min och Pak Chang Yong ledsagade utställningen som bestod av tavlor i koreatypisk snäckskalsteknik och av broderade tavlor. Några kamrater från SKP Stockholm såg de originella verken.

Konstnärernas material, snäckskalen, kommer från sjösnigeln som lever i Koreas territorialvatten. Skalen kan vara millimeterstora eller större och sätts ihop till mosaik. Bitarna är inte färglagda utan plockas i naturliga färgskalor. De behandlas sedan i olika temperaturer för att färgen ska förbli permanent.

Besökarna av utställningen upplystes om ett verk av tre Förtjänta konstnärer från DFRK, Kim Chol Ho, Pak Jin Su och O Yong Min, som skapade en mosaik i 100 000 hela, obrutna, små delar som tog konstnärerna sex månader att färdigställa. På Internationella konstutställningen i Frankrike 1999 ansåg deltagarna enhälligt att bilden inte bara var ett stycke konst utan en värdefull skatt och värderade den med en guldmedalj.

Arbetet med ofta pyttesmå skaldelar kräver stor fingerfärdighet och tålamod och utförs till 99 procent av kvinnor. Tekniken lärs redan ut till flickor i skolåldern som senare kan utvecklar ett stort kunnande. Även de broderade tavlorna är kvinnoarbete.

Broderade blommor, bakgrunden är målad

Kopia av känd rysk 1800-talsmålning i snäckskalsteknik

broderad

Mosaik av större bitar snäckskal

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.