50 ÅR SEDAN SOVJETUNIONEN GENOMFÖRDE DEN FÖRSTA RYMDPROMENADEN

SVT visade den 21 mars 2015 ett reportage om den amerikanske astronauten Neil Armstrong, den första människan på månen. Härmed vill jag lyfta fram ett annat föredöme: den sovjetiske kosmonauten Alexej A Leonov. I dagarna är det 50 år sedan han genomförde världshistoriens första rymdpromenad, dvs lämnade sin rymdkapsel. Den 18 mars 1965 for han och medföljaren Pavel Beljajev i den sovjetiska rymdkapseln Voschod 2. Namnet uttalas [vasχåt] där χ står för tyskt ach-laut. Betoningen ligger på sista stavelsen och ordet betyder ”Uppåtstigande”. Andra sovjetiska rymdkapslar har hetat Vostok (”Öster”) och Sojuz (”Union”). Leonov ensam lämnade kapseln för att sväva en stund i den fria rymden i denna historiska milstolpe.

leonovVoschod 2

Sedermera var Leonov med om att genomföra ASTP (Apollo Sojuz Test Project) på 1970-talet under en period av avspänning i kalla kriget. Den sovjetiska rymdkapseln Sojuz med Leonov och två andra sovjetiska kosmonauter dockade den amerikanska rymdkapseln Apollo med tre amerikanska astronauter. Alla sex rymdfarare umgicks med varandra i den gemensamma rymden, där var och en talade den andra nationens språk (ryska/engelska). Leonov har skrivit om detta projekt i sin bok ”Solvinden” som Fram bokförlag tidigare utgett på svenska. Där skriver han om sin önskan om fred på jorden och att nämnda projekt skulle bidra till sådan fred.

Den sovjetiske kosmonauten Alexej A Leonov framstår genom sitt mod och sin fredsvilja som ett föredöme för mänskligheten.

   /”Röda Äpplet”

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.