Julmusik för revolutionärer – hyllningskonsert för Mikis Theodorakis på Göta Lejon i Stockholm

Söndagen den 12 december upplevde publiken på Göta Lejon en storslagen hyllning av den grekiske tonsättaren Mikis Theodorakis som gick bort i september i år.

Det var hans önskemål att hans egen orkester, Mikis Theodorakis orkester, efter hans död skulle ge den första konserten utomlands i Sverige, ett land som hade tagit emot många grekiska flyktingar under juntatiden på 1960- och 70-talet Det blev Stockholm och det blir Göteborg för tiomannaorkestern och solisterna……. Med på resan är även dottern Margarita Theodorakis och tonsättarens levnadstecknare. ”Att höra Theodorakis musik är att höra Grekland”, dess folk, dess glädje och sorg, dess kamp för frihet mot ockupation och junta, för människovärdighet. Det är ingen klyscha att denna musik är levande. Över hälften av publiken utgjordes med all säkerhet av utlandsgreker och dessa tycktes känna till både text och musik och klappade i takt med de medryckande sångerna.

Alexandra Pascalidou lyckades locka den finska sångerskan Arja Saijonmaa, som under ett antal år hade följt Theodorakis på en världsturné, upp på scenen och sjunga två sånger. Tillsammans med de två grekiska bejublade solisterna Dimitris Basis och Rita Antonopoulou blev detta en ypperlig grand final med stående publik.

”Så bygg en värld att leva i”, rad ur En sång om frihet, text Bo Setterlind, musik Mikis Theodorakis

Barbara Brädefors

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.