Sveriges Kommunistiska parti: Skandal om Nya Karolinska och lagar som gynnar kapitalisterna

Uppdrag Granskning, SVT visade skandalen om Nya Karolinska.

Detta visste SKP redan i valrörelsen men efter avslöjandena av PWC, (tidigare PriceWaterhouseCoopers) massiva databas om företag som skatteplanerar i Luxemburg (och där svenska företag ligger bland tio i topp) har händelsen fått ännu större proportioner. Skanska delar bytet av Nya Karolinska sjukhuset med brittiska Innisfree och det är det senare bolaget med kontor i Luxemburg som dränerar Sverige på skattepengar.
Detta och mer avslöjades i TV,s Uppdrag granskning under onsdag kväll.
Gigantiska vinster som framställs av de arbetande dras bort från BNP och det svenska samhället för att via bulvanföretag och skatteparadis kunna gå raka vägen ned i monopolkapitalisters privata fickor. Det är det system som råder och det är helt lagligt när det utförs i den enorma omfattning som det ovanstående ger exempel på.
Nya_Karolinska
Så skrev SKP i sitt landstingsprogram.

Nya Karolinska blir världens dyraste sjukhus.
– Nya Karolinska har färre vårdplatser än det gamla som innebär betydande ombyggnader av andra sjukhus, exempelvis Sabbatsberg, för att kunna ta hand om de som inte längre får plats.
– Lagen om offentlig upphandling har Landstinget tillsammans med Skanska kringgått genom att endast Skanska fått räkna på det hela. Skanska bygger för egna pengar och landstinget hyr.
– Skanska Sverige har lagt entreprenaden på Skanska Irland för att kringgå svenska kollektivavtal.
– Nya Karolinska sjukhuset är ett rån på Stockholms läns skattebetalare utan tidigare motsvarighet.

Stockholms kommun har beslutat att all verksamhet kan utsättas för konkurrens enligt EU-lagen om offentlig upphandling, med undantag för myndighetsutövning. Det betyder i klartext att allt kan privatiseras. Landstinget för samma politik. SKP kräver att EU-lagarna om upphandling (LOU) och valfrihet (LOV) rivs upp.
SKP:s förslag till landstingspolitik i folkets intresse måste finansieras. Vi förespråkar en annan skattepolitik där produktionen -upphovet till samhällsvinster – samt banker och finansinstitut beskattas. Skatternas väg genom människornas fickor är en omväg. På sikt ska företag och banker övergå i samhällets ägo och bekosta en offentlig sektor i samhällets tjänst.
Det råder regional obalans i Sverige med tre onaturligt växande storstadsregioner och en avfolkad landsbygd. Stockholmsregionen utsätts för alla följder av kapitalismens brist på övergripande samhällsplanering och obalans mellan stad och landsbygd. Ett typexempel är Nya Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Med motivering om en stark befolkningstillväxt i regionen byggs världens dyraste sjukhus i offentlig-privat samverkan (OPS). Nya Karolinska byggs på sju år av Skanska för 14,5 miljarder kronor och hyrs av Stockholms Läns Landsting med skattepengar på 30 år för 52 miljarder. Det behövs kamp för att bevara och utveckla arbetarklassens landvinningar och utveckla demokratin så att den inte som nu enbart är formell utan deltagande.

Kapitalism

Här kan du läsa hela landstingsprogrammet

[gview file=”https://stockholm.skp.se/wp-content/uploads/sites/3/2014/07/Landstingsprogram2014.pdf”]

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.