Inget nyval

Idag meddelade regeringen att den inte kommer utlysa nyval. Regeringen Löfven och Alliansen har gjort upp om hur framtida minoritetsregeringar ska kunna regera.

Uppgörelsen förvånar inte eftersom den så kallade budgetstriden, som föranledde regeringen att nämna nyval, stod mellan två i princip identiska budgetar, med undantag för att den rödgröna budgeten innehöll en del marginella förbättringar för arbetslösa, utförsäkrade med flera. På det stora hela är både regering och Alliansen överens:

Klassamarbete

Storkapitalet ska framöver få behålla den verkliga makten över svensk politik.

EU ska fortsättningsvis få diktera de ekonomiska villkoren i Sverige.

Därför hade ett nyval varit meningslöst. Striden skulle stått om vem som bäst kunde förvalta kapitalismens ständiga nedskärningspolitik. Nyvalet skulle alltså inte stå mellan höger och vänster eller gälla klasskamp mellan arbete och kapital, som vissa felaktigt påstått.

Det uteblivna extravalet innebär inte att vi under 2015 nödvändigtvis måste avstå från en rad andra viktiga val. För att skapa förändring i politiken, för att skapa ett bättre Sverige, krävs kamp. Det gäller valet att organisera sig eller att passivt stå vid sidan av och se på. Vi i Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) uppmanar till organisering!

Organisera dig mot reaktion, borgerlighet och nyfascism.
I skuggan av socialmoderaternas riksdagskäbbel seglar Sverigedemokraterna upp som växande nyfascistiskt parti och utgör som fenomen en av arbetarrörelsens värsta fiender. För att bekämpa fascismen hjälper det inte att stärka den konsensusartade nedskärnings- och privatiseringspolitik som skapat de förstärkta motsättningar och den tilltagande misär som lagt grunden åt deras framgångar och som de själva underblåser. Genom avsaknaden av ett starkt arbetaralternativ mot liberalernas politik kanaliseras många människors legitima missnöje mot det borgerliga etablissemanget in i och blir verktyg åt en reaktionär rörelse. Historien riskerar att upprepas.

Organisera dig för att ta strid för kämpande fackföreningar.
Sverige har aldrig varit så rikt som det är nu. Sveriges företag gör rekordvinster. SKP vill att dessa vinster ska gå tillbaka till samhället för att bekosta en god välfärd. Ett första steg är kraftigt höja reallönen för de arbetande. De vinster arbetare under årtionden producerat ska överföras till det arbetande folket. För detta krävs kämpande fackföreningar som ställer krav och tar strid oavsett vad vi har för regering.

skp

Organisera dig för Sveriges alliansfrihet.
Riksdagen har framför sig att besluta om det så kallade värdlandsavtalet vilket innebär ett närmande till Nato och där Sverige upplåter sin mark åt Natos trupper. SKP vill att Sverige ska spela en avgörande kraft för fred i världen, men då krävs att vi bryter alla samarbeten med krigsalliansen Nato.

Organisera dig för ett nytt samhälle.
Problemen vi möter i samhället är orsakade av och är en ofrånkomlig naturlig del av kapitalismen. Socialismen är lösningen på dessa problem och innebär att rikedomarna tillförs dem som skapar dem. Det är Sveriges arbetande befolkning som skapar rikedomarna, därför vill SKP också att rikedomarna tillfaller den arbetande befolkningen.

I SKP organiserar vi oss för dessa frågor. För att nå framgång behöver vi bli fler, därför, gör valet att organisera dig i SKP du också!

Sveriges Kommunistiska Parti

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.