Grekland inför nyval den 25 januari

Den 17, 22 och 29 december i år, i tre omgångar, försökte Greklands parlament att rösta fram en ny president. Det behövdes 200 ledamöter i de två första omgångarna och 180 ledamöter i den tredje omgången.

Det konservativa partiet, Ny demokrati och det socialdemokratiska partiet, PASOK som regerar tillsammans lyckades inte få ihop till det antal ledamöter som behövdes, därför går Grekland till nyval söndagen den 25 januari 2015.

Fattig

Ungefär fyra år innan den uppkomna situationen har den grekiska arbetarklassens och den absoluta folkmajoritetens sociala situation blivit mycket svår. Sedan dess är ca 1,5 miljoner arbetslösa (utan något ekonomiskt stöd), ungdoms-arbetslösheten ligger på 49% och runt 56% unga kvinnor är utan arbete!

Utöver detta, jobbar ca 1,5 miljoner arbetare för mindre än 5.000 kronor brutto per månad, med osäkra anställningar, samtidigt som priset för varor och tjänster ligger på ungefär samma nivå som i Sverige.

Samma situation gäller för pensionärerna där den genomsnittliga ålderspensionen är ca 700 euro brutto.

Utöver detta har skatterna (både de direkta och indirekta) skjutit i höjden, för att leverera ännu mer kapital till kapitalisterna med den grekiska staten som mellanhand. Att t.ex. rederierna inte betalar någon skatt över huvud taget och att de t o m får bidrag för att bygga fartyg utomlands medan de sänker sjömännens lön är inte en enskild händelse. Samma sak gäller för andra kapitalister som av den grekiska staten och EU fått omfattande ekonomiskt stöd för att flytta verksamheten till låglöneländer före krisen- för att öka sina vinster.

fattiga

Inför den uppkomna situation av nyval i Grekland kommer PASOK och Ny Demokrati, att försvara den politik som de har varit garanter för under den gångna perioden, en politik som gör de rika rikare på de fattigas bekostnad som blir än mer fattiga. De kommer att försöka lura folket genom att åberopa att Grekland, dvs folket måste fortsätta göra uppoffringar för att få en stabil social situation, respektera lagar osv. Självklart menar de att folket ska fortsätta att betala priset, att folket inte enbart ska acceptera detta men t o m stödja en sådan politik.

SYRIZA, ett parti, som presenterar sig som vänsterradikalt och som påstås vill förändra situationen för det vanliga folket, är nästa regeringskandidat.

SYRIZA är inget vänsterparti, trots att det presenteras så, båda inrikes och utrikes.

Alexis-Tsipras

SYRIZA accepterar EU och NATO, ifrågasätter inte kapitalet och dess makt. SYRIZA pratar om att de vill ha bra kapitalister, inte de dåliga, korrupta sådana. När kapitalismen nu är rutten i sig själv och SYRIZA försöker ge alibi till systemet med att försöka skilja mellan goda och onda kapitalister, att systemet kan förändras inifrån/förbättras, liksom att socialism går att bygga inifrån eller inom det rådande systemet. SYRIZA saluför att kapitalismen låter sig talas tillrätta, som om konkurrensen, ökade vinster och strävan efter monopol låter sig tämjas, när dessa drivkrafter är avarten och själva grundvalen för det kapitalistiska produktionssättet!

SYRIZA som för bara ett år sedan pratade om att riva upp de föregående regeringsbesluten och att avskriva skulden, ändrade detta till att man skulle förhandla med trojkan (EU, IMF, ECB) om att avskriva stora delar av den överenskommelsen. Sedan presenterades nästa ändring: Den om att det inte gick att riva upp regeringsbesluten men i stället förbättra dessa lite för de sämst ställda. Nu har kraven återigen sänkts till en vilja att förhandla om en liten del av skulden och ifall ”ekonomin tillåter” ge några små smulor (1 euro per dag) till de mycket fattiga.

Allt detta under EU:s diktat och inom EMU som SYRIZA inte ifrågasätter.

SYRIZA har under så kort tid som två år gått från att vara ett reformistiskt opportunistiskt parti till bli ett rent socialdemokratiskt parti som ser till att lura arbetarklassen och folket in i en politik som går emot folkets intressen, uppklädd med fina, tomma ord om en bättre framtid. SYRIZA:s politik är inget annat än en borgerlig politik som binder upp folket till den kapitalistiska staten och förlänger kapitalismens överordnade ställning på hela arbetarklassens bekostnad.

Oavsett vilken regering som bildas efter den 25 januari av alla de partier som accepterar EU, kommer den att fortsätta i samma spår- med en politik som går emot arbetarklassens och folkets intressen och stödja kapitalets intressen. I detta kommer alla lagar som röstas fram de närmaste åren att tala om att det är folket som ska betala skulden till EU, IMF och ECB, en skuld som skapades av den grekiska borgerliga staten och kapitalet- inte av folket.

Oavsett vad SYRIZA säger i sin propaganda, kommer kapitalet att styra, eftersom den verkliga makten, såsom i alla borgerliga parlamentariska stater inte ligger hos parlamentet men hos de som äger produktionsmedlen.

Så, SYRIZA ifrågasätter inte kapitalets makt. Den makt som kapitalet kommer att behålla med usla löner, krossade anställningsvillkor och hög arbetslöshet. Ett minimalt socialförsäkringssystem där bl a pensionärer inte har råd att leva och fackföreningsrörelsen förföljs.

Bland de andra partierna, ’De demokratiska vänsterstyrkorna’ som förra året deltog i regeringen samt ’Oberoende greker’ verkar ha problem att komma in i parlamentet. Utöver dem har ett nytt parti bildats, ”Floden” som är också ett parti som med mediala grepp försöker framstå som nytt, medan det har samma politik som de andra.

De senaste opinionssiffrorna visar att SYRIZA får mellan 25-30%, Ny demokrati ca 20-25%. Gyllene Gryning verkar minska till 5-7%, PASOK har delats i två grupperingar och frågan är om något av dem kommer in i parlamentet. Samma sak gäller för de Demokratiska vänstra styrkorna som ligger under 2% och Oberoende greker ligger vid 3%-spärren. ”Floden” landar runt 6%. Greklands Kommunistiska Parti beräknas få mellan 5,5-6,5%.

Det enda alternativ som arbetarklassen har är att resa sig upp genom att organisera sig i Greklands Kommunistiska Parti och genom att stärka den militanta fackföreningsrörelsen, att stärka klasskampen överallt ute på gator och torg. Detta för att bana väg för att det arbetande grekiska folkets skuld ska avskrivas och återbördas till dem som skapat krisen- kapitalistklassen. Självklart ingår ett utträde ur EU och NATO, liksom en socialisering av produktionsmedel. För socialismen.

kke  ‘ ‘¡—“‘

Greklands Kommunistiska Partis tusentals kader och medlemmar, samt de hundratusentals sympatisörerna kommer att se till att Greklands KP går stärkta ur denna kamp.

Den 26 januari, dagen efter valet kommer Greklands Kommunistiska Parti fortsättningsvis att stå på barrikaderna på arbetsplatserna, i bostadsområden och i skolor, i kampen för ett socialistiskt Grekland, en socialistisk värld utan kapitalism, oavsett de uppoffringar som behöver göras.

 

Bakgrund:

Resultat från riksdagsvalet i Grekland juni 2012

Ny demokrati fick 29,66% av rösterna och 129 platser i Greklands 300 platsers-parlament inklusive 50 platser som enligt lag det vinnande partiet får i ”pris”.

SYRIZA fick 26,89% av rösterna och 71 platser.

Det socialdemokratiska partiet PASOK fick 12,28% av rösterna och 33 platser.

Det högra partiet Oberoende greker fick 7,51% av rösterna och 20 platser

Det nazistiska Gyllene gryning fick 6,92% och 18 platser.

Demokratiska vänstra styrkorna fick 6,26% och 17 platser

Greklands kommunistiska parti fick 4,5% och 12 platser.

 

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Arnold Stenman skriver:

    Tack Giannis.
    Mycket bra sammanställning av situationen i Grekland, framförallt är SYRIZA ett typiskt socialdemokratiskt parti lite till höger om det Svenska S revisionister! Greklands Kommunister är också som SKP nedtryckta av åratal antikommunistisk propaganda, slog ännu hårdare när t.o.m. Sovjet Unionen lämnade Socialismen. Massmedia här har alltid framställt SYRIZA = VP i Sverige. Detta är otroligt men det stämmer inte. Visserligen vänder V kappan efter vinden men höger sossar är de inte här. Kinas KP vet Vi mycket lite om. Kan vara en väg att gå men då måste viljan vara att ta över alla privata företag till samhället ganska omgående, Kinesernas kunnande och utbildningsnivå är så hög så tiden är mogen för övergång till Socialismen. Tyvärr befaras att motsatsen kan ske.

  1. 8 juni, 2015

    […] Tyskland, imperialism, kapitalism, Merkel, euron, EU, ekonomi, massmediaNyhetsbanken om Grekland SKP om GreklandPål SteiganSyrizaledarens artikel […]

  2. 22 februari, 2016

    […] 12/1Kolationsregering SvD 26/1 Sveriges radio 26/1 Radiodebatt 22/1 DN Nyhetsbanken om Grekland SKP om GreklandPål SteiganSyrizaledarens artikel 21/1 DN Debatt 24/12 2013 SvD 24/12 DrCais blogg Blogg […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.