Fortsätter de ”rödgröna” sitt militära samarbete med Saudiarabien?

År 2005 när Sverige förra gången styrdes av en s k ”rödgrön” regering tecknade regeringen genom sin försvarsminister Leni Björklund 2005 ett 10-årigt militärt samarbetsavtal med Saudiarabien. Ett avtal som går ut den 15 maj 2015. Efter den 15 maj skall avtalet antingen sägas upp, förlängas eller nya avtalspunkter införas i samarbetsavtalet.

I avtalstexten står att Sverige och Saudiarabien skall samarbeta om elektronisk krigföring och signalspaning. Vidare skall en vapenfabrik för tillverkning av missiler byggas med svensk teknologi. Den svenska teknologin som avtalet handlar om skall tillhandahållas av familjen Wallenbergs två familjeföretag, Ericsson och SAAB, genom leverans av radarsystemet ”ERIEYE”.

Detta hade kunnat vara en affär bland andra affärer som de rödgröna partierna så gärna hjälper familjen Wallenberg att föra in i sina orderböcker då dylika affärer alltid är bra för ”landet” och sålunda en viktig del i att ta ansvar för Sverige. Problemet är att dagens s k rödgröna regering i regeringsförklaringen skriver att” vapenexportkontrollen gentemot icke demokratier skall skärpas”. Det som skall skärpas är nuvarande lagstiftning på vapenexportområdet som förbjuder vapenexport till krigförande länder.

Exakt på vilket sätt det saudiarabiska samhället skall beskrivas finns det säkert många åsikter och uppgifter om, däremot så bör alla vara ense om att Saudiarabien är ett samhälle som styrs helt enligt medeltidens normer och begrepp. Inte minst landets kvinnliga befolkning behandlas enligt gällande lagstiftning sämre än boskap.

Nu, i avtalets slutskede februari 2015, styrs vårt land återigen av en s k rödgrön regering som dessutom stolt proklamerat att landets utrikesminister Margot Wallström numera för en feministisk utrikespolitik, exakt vad det betyder har man inte förklarat. Världens kvinnor och män kan i alla fall hoppas att det betyder att man inte längre tänker beväpna de blodtörstiga och medeltida prinsarna i Saudiarabien.

Lars Lundberg

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.