Kommunisterna firade den Internationella Kvinnodagen i Stockholm

Internationella Kvinnodagen firades den 8 mars med god stämning och förnämligt program i Victor Jara-föreningens lokal i Stockholm. Firandet ordnades av SKP i samarbete med kommunister från Latinamerika och Mellanöstern (se även tidigare affisch och program).

Kvinnodagen 1

Vad kvinnorna i Sverige och Chile har uppnått och vad de fortsättningsvis vill kämpa för kom på tal. Fem samiska kvinnor läste poesi av kvinnliga samiska författare men berättade också om förtrycket i det förflutna genom Rasbiologiska institutet i Uppsala och om att Sverige idag inte är berett att ratificera FN:s deklaration om ursprungsfolkens rättigheter, något som Norge har gjort och Finland är på väg att göra. Cariola Rosendotter Eriksson jojkade och sjöng en gripande samisk sång.

För ett medryckande musikprogram svarade den chilenska gruppen Taller Quimantù med Marta, Alex Choque, Bolivia, Olga Ivanovas, Evgenia Panchenkos med Rada och Valerijs grupp med visor om rysk vardag, fest och kärlek.

Här nedan ser du en del bilder från arrangemanget.

Kvinnodagen 2Kvinnodagen CPKvinnodagen dragspelKvinnodagen Körkvinnodagen LAKvinnodagen musikKvinnodagen pensionärKvinnodagen SameKvinnodagen Same1Kvnnodagen pannflöjt

De europeiska kommunistiska partiernas ”INITIATIV”, uttalande om den Internationella Kvinnodagen (på engelska)

Här nedan kan du läsa talet som lästes upp på mötet 

[gview file=”https://stockholm.skp.se/wp-content/uploads/sites/3/2015/03/Tal-8-mars-2015-text.pdf”]

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.