Solidaritet med bussförarna!

bussförare Göteborg

SKP Göteborg-Uddevalla vill med detta uttrycka sin avsky för det fascistiska övergreppet utfört av biljettkontrollanter på Västtrafik samt den brutala misshandeln av en av dess bussförare.

Arbetsförhållandena för bussförare har blivit som under de feodala tiderna; arbetspassen långa, pauserna korta. Många förmåner har tagits bort och regler för att bestraffa de anställda har blivit fler.

Tryggheten på arbetsplatserna är nästan försvunnen. Hela arbetsmiljön har  nästan blivit sjuklig och att bevara hälsan hos den anställde räknas inte längre som något för arbetsgivaren att respektera.

Den här tragiska utvecklingen i det svenska arbetslivet, har även ägt rum i alla andra kapitalistiska länder.  Men med inträdet i  EU  blev allting ännu sämre. Alla länder som blivit medlemmar i EU påverkades direkt. Arbetsgivarna och deras organisationer fick makten till nittionio procent medan arbetarklassen gick ur striden med minst på fickan.

Detta bekräftar kommunisternas uppfattning att EU är monopolens verktyg och att Sverige måste lämna EU om arbetarklassens  fackliga rättigheter ska tillgodoses. Men LO  högg sina medlemmar i ryggen och ställde upp på arbetsgivarnas sida när de accepterade kapitales villkor.

På grund av dessa förändringar känner medlemmarna inte längre någon tilltro till facket som i de flesta fall kontrolleras av det socialdemokratiska partiet.

Den reformistiska fackföreningsrörelsen  har historiskt alltid i slutändan slagit ner på arbetarna. Nu går den ut i direkt aktion mot sina medlemmar vilket lett till ytterligare slaveri på arbetsplatserna.

Redan fram till för ett år sedan hade kollektivtrafikens arbetare ett årskort som delvis betalades av Länstrafiken, delvis av entreprenören.

Detta årskort är nu borttaget helt och hållet. En förare, som i detta fall jobbar på en    arbetsplats, förnekas under hela sitt pass att  åka det fordon som tillhör hans arbetsplats.

Och i stället för att kunna ta sig en vilopaus för att kunna återhämta sig till nästa dag , blir arbetaren  nedbrottad av  utsugarsystemets vakter.

I många länder  har  arbetsplatsen servicefordon som plockar upp arbetarna på väg till jobbet och från jobbet till hemmet. I Sverige nekas arbetare åka de fordon som tillhör deras arbetsplats.  Hur realistiskt är detta?

I många länder betalar arbetsgivarna dagligen lunch till arbetarna och facket avtalar denna rättighet vid varje avtalsomgång. Dessutom betalar arbetsgivaren ytterkläder och skor samt varje år något extra i lön till arbetarna. I Sverige däremot har kafeterian på arbetsplatsen stängt och förarna  förnekas åka i sitt eget arbetsfordon. Rena vanvettet!

SKP i Västra Sverige kräver att biljettkontrollanterna tas bort i ett led att på sikt införa nolltaxa d v s gratis kollektivtrafik åt alla. En förutsättning för en sådan reform är att länstrafiken tar över hela verksamheten och entreprenaderna avskaffas.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.