INGA INSKRÄNKNINGAR I STREJKRÄTTEN

Socialdemokraterna tillkännagav förra året att man siktade på att inskränka strejkrätten för arbetarna i Sverige. Det är ett av de största angreppen mot den svenska arbetarklassen på decennier och kommer att få långtgående konsekvenser för hur arbetarna kan föra sin kamp. Det är en förberedelse för stora angrepp från storföretagens sida mot arbetarna.

Strejken är det kraftfullaste vapnet som står till arbetarnas förfogande när det gäller att kämpa mot nedskärningar och för bättre villkor. I det förslag till inskränkningar av strejkrätten som Arbetsmarknadsdepartementet, under ledning av Socialdemokraternas Ylva Johansson, finns stora angrepp på den svenska strejkrätten. Förslaget innehåller ett flertal förbud som på olika sätt kommer att försvåra för fackföreningarna att strejka.

Förslaget kommer i första hand att drabba de fackföreningar som inte strejkar för att uppnå ett kollektivavtal, eftersom det kommer att göras olagligt att strejka med annat syfte, annat än i exempelvis sympati med andra strejker.

Förslaget kommer att drabba alla fackföreningar som vill strejka, eftersom det kommer att göras olagligt att strejka om man inte förhandlat om kraven först. Det kommer tvinga fackföreningarna till långdragna förhandlingar.

Förslaget kommer att drabba på längre sikt att drabba alla svenska fackföreningar, eftersom det öppnar för skapandet av gula fackföreningar, styrda av företagen. Förslaget vill göra det olagligt att strejka för att förändra i eller tränga undan befintliga kollektivavtal – om ett företag väljer att teckna ett kollektivavtal med sin egen fackförening, långt under vad arbetarnas egen fackförening kan acceptera, så har arbetarna att finna sig i det. De kan nämligen inte tränga undan eller förändra det befintliga avtalet.

På dessa sätt, och på många fler, kommer strejkrätten att innebära hårda slag mot arbetarna och det öppnar upp för långtgående attacker mot arbetarnas levnads- och arbetsvillkor. Om arbetarna inte kan strejka, kommer nedskärningarna att bli så mycket lättare att genomföra.

Med anledning av detta lanserar Sveriges Kommunistiska Parti en kampanj mot inte bara förslaget, utan mot alla inskränkningar av strejkrätten. Strejken är den främsta stridsmetoden på arbetsplatsen och ska inte begränsas, istället kämpar vi för en lag som är anpassad efter arbetarnas behov: lagen måste bli arbetarnas rätt – istället för rätten till profit för företagen!

Det räcker inte att bara angripa förslaget: alla inskränkningar måste angripas. I dagsläget är den inskränkt av bland annat varselplikt, fredsplikt under avtalsperiod och av den centraliserade LO-byråkratin, som kan bestämma om varje enskilt förbund kan strejka eller inte.

Vi vill uppmana de arbetare som inte är organiserade att organisera sig och tillsammans med de redan fackligt ansluta arbetarna ta makten över sina egna fackförbund – gör facket till en kamporganisation!

Mer information om Sveriges Kommunistiska Partis syn och analys av förslaget om strejkrätten finns på www.strejka.nu

En español

In english

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.