Kungen är naken – Angående coronavirus och konsekvenserna för arbetarklassen

Uttalande från Seko Tunnelbanan

Det behövdes bara några veckor för att kungen dvs det kapitalistiska systemet i Sverige och i hela välden blev naken.

I Sverige och i nästa alla länder drabbas alla sektorer men speciellt vården, transport, skolan men även småföretagare.

När de stora företag tjänade miljarder varje år det fanns inte någon vilja att ge mer till arbetarna som producerar allt. Nu när det är kris, ropar man från statligt stöd, dvs att skattebetalarna (i huvudsak arbetarklassen) ska betala priset, så att de företagen inte ska förlora pengar, dvs att de ska behålla vinsten. Detta är den s k fria marknaden.

Utöver det visar denna kris att kapitalet, i den s k fria marknaden, är inte kapabel att producera, planera, samordna och agera för folkets intressen. Sverige har inte egen produktion av läkemedel och sjukvårdsprodukter. Att man har skärt ner intensivvårdsplatser och vården i stort med privatiseringar ser vi resultatet av det idag. Kollektivtrafiken och trafiken i stort är beroende av de s k privata aktörer. Hundratals miljarder flyttas nu från allmänhetens ägo och hamnar till bankerna och privata företag.

Arbetarklassen betalar priset i form av uppsägningar, permitteringar, dålig vård, minskade löner. Däremot de stora företagen kräver ännu mer stöd i form av slopade arbetsgivaravgifter, pensionsavgifter och direkt ekonomiska bidrag så att de kan fortsätta ha stora vinster.

Vi måste säga nej till allt detta.

Vi kräver att kollektivtrafiken ska drivas i offentlig regi

Vården, skolorna och andra viktiga samhällsfunktioner ska drivas också i offentlig regi

Att arbetarklassen inte ska betala krisen.

Seko Tunnelbanans klubbstyrelse                    Stockholm 2020-04-03

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.