Bromma sjukhus säljs till Wallenbergsfären

Bromma sjukhus säljs till Wallenbergsfären – SKP Stockholm uttrycker tillsammans med flera andra sitt definitiva fördömande!

FOTO: STOCKHOLMS SJUKHEM

Den 25 mars sålde den borgerliga majoriteten i Region Stockholm efter flera år av förhandlingar  Bromma sjukhus för 570 miljoner kronor till Investorägda fastighetsbolaget Vectura AB. Sjukhuset ligger i området för före detta Beckomberga mentalsjukhus som grundades 1932 och var i mitten av 1900-talet ett av Europas största och Sveriges definitivt största mentalsjukhus. Sjukhuset lades ner som mentalsjukhus  i samband med  psykiatrireformen på 1970-talet. Bromma sjukhus vårdar idag patienter från framför allt Hässelby/Vällingby, Spånga/Tensta, Kista7Rinkeby och Ekerö kommun inom geriatrin, dvs äldrevård.

 

Region Stockholm  gör som likaledes högerstyrda Stockholms stad, att sälja ut offentlig egendom för att fylla kassorna. Stockholms stad har en plan för utförsäljning av en rad offentliga byggnader och driver på ombildning av kommunal allmännytta till bostadsrättsföreningar i många stadsdelar.  Argumenten för försäljningen är de välkända fraserna: att privata aktörer kommer att driva verksamheten mer effektivt, att det kostar mycket att driva sjukhuset och att staten inte ska vara ett hinder för entreprenörskap.

 

Förslaget att sälja sjukhuset var sjukt från första början men att genomföra försäljningen mitt under coronakrisen där landet dammsugs på vårdplatser bidrar till att blottlägga den svenska sjukvårdens förfall. Garantin från den privata ägaren att den geriatriska vården ska fortsätta fem år till ger ingen trygghet. Sveriges befolkningsstruktur kräver ännu större satsningar under lång tid på detta medicinska området.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.