Sveriges Kommunistiska Partis VALPLATTFORM 2014

 

Valplattform 2014

Rikedomarna i världen är ojämnt fördelade. En procent av de rikaste familjerna äger omkring halva jordens förmögenhet. Samtidigt äger de 85 rikaste personerna mer än den fattigaste halvan av jordens befolkning.

Och ojämlikheten blir allt större.

Sverige är inget undantag. Här har vi en procent av de rikaste som äger drygt 40 % av de samlade rikedomarna. Går man djupare in i statistikens djungel visar det sig att 15 familjer i Sverige tillsammans äger bolag värda närmare 4 000 miljarder kronor. Det är mer än hela Sveriges samlade bruttonationalprodukt, alla varor och tjänster som produceras i Sverige på ett helt år. Rikedomarna i vårt land är naturligtvis inget som skapats av denna rika elit.

Rikedomarna har sedan århundraden tillbaka byggts upp av kunniga och internationellt sett välutbildade arbetare. Även de offentliga satsningarna på en väl fungerande infrastruktur som vägar, järnvägar, telefonnät, post m.m. har haft en avgörande betydelse för rikedomens skapande. Sverige har också genom att hålla sig utanför två världskrig som ödelagt stora delar av världen kunnat berika sig.

Problemet för Sverige är bara att rikedomen inte fördelas utifrån prestation utan ifrån ägande av produktionsmedel. Ett fåtal kapitalister har roffat åt sig äganderätten till Sveriges rikedomar, och berövat de verkliga producenterna till Sveriges rikedom, arbetarklassen, all makt och allt inflytande över de nationella tillgångarna. När Wallenbergfamiljen inte nöjer sig med en profit på över 400 000 kronor per arbetande och år inom Scania och säljer företaget till tyska MAN så bör var och en inse att profitbegäret hos de svenska kapitalisterna aldrig kan tillfredsställas genom eftergifter åt deras maktanspråk. I det statliga LKAB, där styrelseordföranden hämtats från Wallenbergsfären producerar varje gruvarbetare ett värde som överstiger tre miljoner per år, och ändå talar man om att förkortning av arbetstiden eller löneförhöjningar är omöjliga på grund av den internationella konkurrensen.

Vi behöver ett nytt politiskt system som ger det arbetande folket makt över de rikedomar de skapar. Det skulle innebära att inga barn i Sverige skulle behöva leva i fattigdom. Att alla barn skulle få möjligheten att åka med på klassresan. En omfördelning av rikedomarna skulle också betyda att underbemanningen inom äldreomsorgen omedelbart skulle ta slut. Att vårdpersonalen inte längre skulle behövt känna sig otillräcklig. Det skulle innebära att vi skulle kunna bygga bostäder till alla och att ungdomen skulle kunna erbjudas en meningsfull fritid. En omfördelning av resurserna skulle också innebära att vi kan ta det naturliga steget att sänka arbetstiden med bibehållen lön och på sätt skapa arbete åt alla.

Det är därför vi säger att vi kan bättre och röst på SKP är en röst för denna politik och för ett samhälle i denna riktning.

Läs hela valplattformen!

[gview file=”https://stockholm.skp.se/wp-content/uploads/sites/3/2014/08/vi-kan-bättre.pdf”]

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Ali Kinali skriver:

  SKP val arbetet i Stockholm försätter i fullfart
  Idag partiet haft appell möte i Skärholmen,delade tidningen val plattform och valsedlar även i kungens kurva. Stämningen var bra, utöver förbipasserande,antal åskådare var på den nivån som förväntades.
  Talarna har tigit upp de viktigaste punkter som väljarna funderar om, En av de frågor är; vad är kommunist partiet mål med valdeltagande?
  Talare var Kjell Bygden och Ali Kinali;båda talare på pekade vikten om kommunist partiet och dennas roll i ett kapitalistisk.Den viktigaste man ska veta är att SKP är inte en av de system partierna och partiet är motsatts till alla systemets partier.
  Partiet vill bygga och göra Sverige ett socialistisk stad och därför kämpar partiet för att Sverige går ut ur EU. För att EU ett ytterligare orsak att monopolen förslavar arbetar klassen ännu mera och blir klyftorna djupare mellan rika och fattiga. Partiet förbereder även ett motstånd mot ett försök medlemskap i krig alliansen NATO. Partiet kämpar för att få stöd av majoritet av folket för sitt politik. Stödet finns redan mot EU och Mot NATO.
  I Sverige finns det endast 48 rika familjer som utsuger till sig all den stora delen av brutto nationell besparingen(BNP) och grund av detta systemet är inte ett demokratisk system som system partier påstår, och kommer aldrig bli ett demokratisk system även fram över.
  Sverige kan endast bli en sann demokratisk nation med socialismen.

 1. 9 september, 2014

  […] Ur Sveriges Kommunistiska Partis valplattform […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.