För första gången på årtionden finns nu SKP:s valmaterial i Hofors

Hofors är en typisk bruksort med i stort sett endast en arbetsköpare, Ovakos stålverk. Traditionellt har Hofors alltid varit en ort med starkt inflytande från SKP. En av många förklaringar till det är Metalls svartlistning av kommunister på 40- och 50- talet som gjorde att det var omöjligt för kommunister att få en anställning vid Sandvikens Järnverk. I Hofors däremot, endast ca tre mil västerut, omöjliggjorde SKP:s starka ställning socialdemokraternas svartlistning av arbetare vid SKF:s järnbruk (nuvarande Ovako) och kommunisterna kunde därför bo och arbeta i Hofors.

 

Ovako_Hofors_1

I och med 70- och 80-talets turbulens inom SKP och utflyttningen från orten kom partiverksamheten i Hofors att dö ut.

Partikamraterna från Gävle tyckte det var oförskämt gentemot stålverksarbetarna i Hofors att de inte i valet 2014 skulle erbjudas ett politiskt alternativ. Därför är nu SKP:s valtidning utdelad, valaffischerna uppsatta och SKP:s valsedlar finns på plats i Hofors.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.