En första preliminär valanalys

När nästan alla 5837 valdistrikt har räknat sina röster framgår det tydligt att moderaterna är det parti som förlorat mest och motsvarande ökning står Sverigedemokraterna för.

Man kan nästan tro att när Fredrik Reinfeldt uppmanade de moderata valarbetarna att öppna sina hjärtan så stack 20% av de moderata väljarna till Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna som inför valet satte upp målsättningen 35% tycks få nöja sig med 31%.
Feministiskt initiativ verkar inte nå riksdagsspärren på 4% utan hamnar sannolikt på runt 3%. Anledningen till att V står kvar på det valresultat man hade 2010 kan sannolikt förklaras av att FI har tagit röster som annars skulle tillfallit V.

Valresultatet ger den sk rödgröna alliansen får 43.8% medans den sk borgerliga alliansen får 39,1 % och SD får 13%.

Vad som nu skett är att Stefan Löfven (s) redan utropat sig som statsminister och det har redan nu under valvakan försiktigt lagts ut politiska trevare till varandra för att erhålla en majoritet i riksdagen. KD har under kvällen inbjudit Miljöpartiet till förhandling om en kommande regering. Socialdemokraterna fortsätter att eftersträva en regering som består av partier över blockgränserna.

Vi kan alla vara säkra på att valresultatet kommer att innebära en ny regering kommer att styra Sverige, däremot kommer det inte att bli med en ny politik.

För SKP går det tyvärr ännu inte att redovisa några resultat då SKP:s röster hamnat i gruppen ”Övriga partier” och dessa partier har ännu inte publicerats var för sig. Enligt alla tillgängliga rapporter från SKP:s distrikt har 2014 års valrörelse varit framgångsrik med nya medlemmar och nya valarbetare, hur framgångsrik vet vi ännu inte. Tyvärr.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.