Uttalande av SKP angående ubåtar

Det är alltid lika tröttsamt att kommentera krigshetsarnas och borgerlighetens ständiga rysshets eftersom de är så innerligt fantasilösa.

Men nu har försvaret och hela den svenska krigspropagandan återigen släpat fram det gamla spöket, rysskräcken. Nu och åter jagas ubåtar och mini-ubåtar, fantasifoster som ännu ingen sett skymten av. Ändå är de ubåtar och som alltid ryska. Varför?

Jo, när NATO redan har tillgång till hela det svenska territoriet behöver ju krigsivrarna inte ens tänka tanken att ubåtarna skulle komma därifrån. Således behöver NATO inte fråga om lov för att använda Sverige som militärbas, vare sig på land, i luften eller till sjöss.
Så, även om någon ubåt ännu inte uppenbarat sig, måste den ju vara rysk?

Och den här gången kommer ”Ryssen” än mer lägligt som propå till större försvarsanslag och för möjligheten att rent formellt kunna införliva Sverige i krigs-alliansen NATO- emot den svenska befolkningens önskan och beslut om att Sverige ska vara neutralt, allians- kärnvapenfritt.
Naturligtvis har den borgerliga staten med sin militär- och propagandaapparat aldrig respekterat denna önskan. Så varför skulle den göra det i dessa dagar?

NATO- världens största kärnvapenmakt- har som sagt redan tillgång till det svenska territoriet:
> området NEAT vid Vidseln (lika stort som Belgien) används för att öva krig mot Ryssland.
> Sverige förväntas bli ”värdland” åt NATO:s snabbinsatsstyrka IRF efter riksdagsbeslut.
> Sverige deltar redan i NATO:s insatsstyska NRF och ska i år bidra med åtta JAS Gripen stridsflygplan, ett minröjningsfartyg och ett amfibiekompani.
> Sverige deltar i USA/EU/NATO- imperialismens krig i bl.a. Afghanistan och Libyen.
> Sverige laddar via Esrange ned satellitinformation som styrsignaler åt drönare att bomba i bl.a. Pakistan och mot Gaza, i strid mot internationell lag.

500px-Anti-NATO_sign.svg

Det är ingen som hotar/hotat Sverige. Därför målar imperialisterna/ monopolkapitalisterna, deras krigshökar och politiker upp ett hot, ett monster som inte finns. Just nu sker det i samklang med USA/EU/NATO-imperialismens ”längtan österut”. Och i samklang med att militäranslagen ska bli större, på det arbetande folkets bekostnad. Pengar som i annat fall kunde gå till att få bukt med massarbetslösheten, främst bland ungdomar, att bygga ut det sociala skyddsnätet, det statliga försäkrings- och pensionssystemet, den offentliga sektorn; vård, skola, omsorg m.m.

När mänskligheten berövas kunskaper, berövas den sin solidaritet, och sakta sin medmänsklighet, sina möjligheter att reflektera och ställs således lättare till kapitalets förfogande och för dess krig.

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) motverkar kriget som är intimt förbundet med storkapitalets intressen, dess militära- och politiska ledning. Krigen är fortsättningen av deras aggressiva politik, krigshets samt nationalistiska och chauvinistiska propaganda. Denna värld som är kapitalets förstör alla mellanfolkliga och fredliga relationer och internationell solidaritet.
Motsatsen till kapitalets världsordning heter socialism. Denna socialism kan inte åstadkommas med mindre än att kapitalets barbari vänds över ända.

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP)
Internationella Utskottet
Kjell Bygdén

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.