Rapport från den 8 mars 2019!

SKP Stockholm firade den Internationella kvinnodagen med både kvinnliga och manliga kamrater från andra länder. Olika berättelser blandades med musik och samkväm med mat.

Som inledning lästes SKP:s uttalande med anledning av den 8 mars upp. Senare berättade Zahira Sarhan om Initiativets ungdomskonferens i Madrid som hade ägt rum en vecka tidigare med två ungkommunister från Stockholm närvarande.

Som affischbild för kvällens möte hade vi valt den världsberömda tyska grafikern och skulptrisen Käthe Kollwitz antikrigsbild Aldrig mera krig och Barbara Brädefors berättade av den anledningen något mer om denna fantastiska konstnärinna. Enskilda teckningar av K. Kollwitz, som var ledamot av Tysklands konstakademi, hittade med hennes medgivande en väg till andra länder med hjälp av Internationella Arbetarhjälpen IAH. Som vi kunde visa både med affischen som 1931 såldes av en svensk fredsorganisation och med ett brevkort som såldes i Sverige vid samma tid för tjugofem öre styck till stöd för hungrande tyska barn.

På mötet lästes även upp ett uttalande från Iraks kvinnoförbund med anledning av Internationella kvinnodagen. Eduardo Vilches från Chile och Guiffrey Tejerina från Bolivia sjöng för publiken som uppskattade sångerna och berättelserna om deras tillkomst.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.