Solidaritet med Ukrainas Kommunistiska Parti

Uttalande av Sveriges Kommunistiska Parti SKP:s Internationella Utskott

Solidaritet med Ukrainas Kommunistiska Parti

I dag den 22 juli beslutade Ukrainas riksdag (Rada) att upplösa Ukrainas Kommunistiska Partis riksdagsgrupp. Av 450 ledamöter var 250 närvarande och 232 av dem röstade för ett förbud. På torsdag den 25 juli äger domstolsförhandlingar rum för att förbjuda hela partiet. Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) anser att det är ett helt oacceptabelt förfarande, liksom att via domstolsbeslut förbjuda Ukrainas KP.

Samtidigt har låtsasregeringen i Kiev beslutat om allmän mobilisering för att i ökad omfattning fortsätta dödandet av det egna folket i sydöstra Ukraina sedan det envist vägrar godkänna den fascistiska statskuppen i Kiev och dess utveckling som legitim.

De ideologiska arvingarna till de ukrainska nazisterna fortsätter alltså med stöd av USA och EU att attackera sitt eget folk och spilla blod samt att ta bort alla demokratiska rättigheter.
Statskuppen går inte bara emot Ukrainas KP men hela det ukrainska folket.

USA och EU med stora kapitalistiska intressen, fortsätter sitt ekonomiska, politiska och militära understöd till statskuppens Ukraina, till förmån den nationalism och fascism som redan visat sitt rätta ansikte. Och som alltid där kapitalet i sin mest militanta form: fascism/nazism tagit makten är dess första åtgärd att förbjuda kommunistiska organisationer. Så var det i Hitler-Tyskland, Mussolinis Italien, i general Francos Spanien och general Pinochets Chile. Vi vet dess följder.

Fascism/nazism är antikommunismen förkroppsligad. All samhällskritik ska tystas och skrämmas till lydnad för att kapitalägarna fritt ska få utöva sina måttlösa utsvävningar på folkets bekostnad.
Vem som helst med en smula erfarenhet och insikt förstår att detta samhällssystem kommer att intensifiera exploateringen av de arbetande och övertagandet av folkets egendom. Med andra ord kommer det att följa en intensiv antifolklig, antifacklig och arbetarfientligt politik.

Härför uttalar SKP sitt stöd och sin solidaritet för Ukrainas Kommunistiska Parti och de 11,8 % kommunister och sympatisörer som stödde partiet i de Ukrainska parlamentsvalen 2012.

Statskuppen i Ukraina har från början understötts och presenterats som en demokratins triumf i svensk media och av ’våra’ högsta politiska representanter. Deras syn på demokrati och demokratiska spelregler är minst sagt monstruös.

SKP uppmanar alla antifascister, antiimperialister och demokratiskt sinnade människor i Ukraina och runt om i världen att ställa upp till försvar för Ukrainas KP och kräva kuppregeringens avgång samt USA och EU lämnar landet.

Händerna bort från Ukrainas Kommunistiska Parti och kommunister!

Antikommunismen/fascismen kommer inte att segra!

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP)
Internationella Utskottet

Stockholm 2014-07-22

[gview file=”https://stockholm.skp.se/wp-content/uploads/sites/3/2014/07/Uttalande-av-Sveriges-Kommunistiska-Parti-SKP-om-Ukraina2.pdf”]

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *