1 maj med kommunisterna – mot lönesänkning och för gemensam kamp

Uppmärksamma 1 maj med SKP & SKU!

Stockholm: Nytorget 11:30 – 12:30
Göteborg: Järntorget 10:00 – 14:00
Malmö: Triangeln 12:00 – 13:00

SKU Sveriges Kommunistiska Partis första maj-uttalande.

Inflationen har planat ut och man pratar om en ljusning i ekonomin. Det väntar bättre tider med både räntesänkningar och reallöneökningar, förklarar de som verkar veta. Men för vem väntar bättre tider? Och vilka har fått bära bördan av de dåliga tiderna?

När priserna började skjuta i höjden och inflationen gick stadigt uppåt pratade man om ansvar. Ansvar för ekonomin och att alla skulle göra sin del. Ingen bad företagen att hålla nere kostnaderna och priserna. Istället tvingade man arbetarna att utan förändringar i lönerna titta på när priserna ökade och pengarna räckte till allt mindre.

När räntorna höjdes och bankerna gjorde större vinster än någonsin var det ingen som pratade om ansvar längre. Då var det naturligt att miljarder och åter miljarder skulle tillfalla aktieägarna. Ingen nämnde att de miljarder som delades ut kom från vanliga arbetande familjer, vars boräntor tvingats upp och vars betalningar blivit mångdubbelt större.

När hyrorna höjdes pratade man om rimliga hyreshöjningar men vem bestämmer vad som är rimligt? För vem är en hyreshöjning på sex eller sju procent rimlig? Ingen pratade då om att hyresvärdarna skulle ta ansvar och hålla nere hyrorna.

Så kom avtalsrörelsen, som skulle ha kunnat bli en signal till kamp mot de höjda priserna, mot de skenande boendekostnaderna och mot att hela bördan lades på arbetarnas axlar, medan de enorma vinsterna tillföll storkapitalet. Istället blev det stora reallönesänkningar. Månad efter månad åt prisökningarna upp löneökningarna och arbetarnas löner räckte till allt mindre.

Om något har blivit tydligt de senaste åren, så är det att vi inte sitter i samma båt. När arbetarna blir fattigare lyckas storföretagen sko sig. De rika blir alltid rikare, vare sig det är kris eller inte – och de blir alltid rikare på de fattigas bekostnad. Allt prat om ansvar visar sig vara ihåligt och kapitalets fasad visar tydligt sina sprickor.

Därför går kommunisterna ut på 1 maj, på arbetarnas dag, med en tydlig uppmaning att bryta passiviteten och samförståndet – det finns ingen annan väg framåt än att kämpa och att göra det tillsammans. Bara om arbetarna rör på sig, kommer någonting att hända och bara om samförståndet byts mot klasskamp kan segrar vinnas. Utan det fortsätter allt som det är.

I år är dock inte 1 maj enbart en arbetarnas dag, utan det är också startskottet på kommunisternas kampanj till EU-valet. Där ställer vi upp av samma anledningar vi går ut på gator och torg på 1 maj – vi sprider vår politik, vi kämpar för att bryta igenom. Vi uppmanar därför alla som läser detta, som sympatiserar med vår politik och som, likt oss, ser att en annan värld är både möjlig och nödvändig, att engagera sig i valrörelsen och ta kontakt med vårt parti; vi uppmanar också till en röst på kommunisterna i valet, eftersom en röst på det kommunistiska partiet är en röst som riktar sig mot hela det system av utplundring och exploatering som är kapitalismen. En tydligare signal kan man inte skicka.

Kampen har också en internationell prägel och socialismen är inte något vi bara vill realisera inom vårt eget lands gränser; socialismen är internationell. Därför har vi utan att tveka ställt oss på det palestinska folkets sida i kampen mot den israeliska terrorn och därför har vi ställt oss på de ukrainska och ryska folkens sida, i kamp mot kriget som förs, där arbetare dödar arbetare för sina respektive kapitals vinning. När vi samlas på 1 maj, gör vi det också i en anda av internationell solidaritet och i insikt om att vår kamp inte är isolerad, utan att det är hela världens arbetande folks gemensamma kamp. Kom därför till kommunisternas manifestationer på 1 maj, gör vad du kan för en bättre värld och för socialismen!

Sveriges Kommunistiska Parti

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.