Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) kräver: Behåll konduktörerna på lokalbanorna.

SL planerar att ta bort konduktörerna på Saltsjöbanan, Lidingöbanan, Roslagsbanan samt Tvärbanan.
Detta trots att lokalbanorna får högsta betyg från sina resenärer av alla delar inom SL-trafiken. Konduktörerna ombord på tågen och spårvagnarna anses vara en viktig del i den höga trivselkvoten.

tvärbanan
SL:s argument är att konduktörerna inte hinner visera mer än 60% av resänererna och tänker sig därför att installera biljettautomater på dessa linjers stationer i stället. Alltså: konduktörerna hinner inte och därför ska biljettautomater göra deras arbete. Tror SL att vi är dumma i huvudet? Att de kan inbilla oss att konduktörerna kan ersättas av automater?

Säg i stället sanningen: Det är både SL och de privata företagen/ entreprenörerna som ligger bakom detta. Sanningen är att SL, ett landstingsbolag gör detta för att minska de privata bolagens lönekostnader, så att de kan få högre vinster. Självklart är det det arbetande folket och skattebetalarna som kommer att få stå för kostnaderna av dessa automater.

En annan sak som SL och de privata företagen av de lokala banorna inte nämner är att konduktörerna också fungerar utifrån en säkerhetssynpunkt genom att kunna assistera och hjälpa tågföraren i olika situationer. Detta ur säkerhets- och arbetsmiljösynpunkt för både resenärer och anställda. Nu kommer alltså konduktörerna att försvinna, arbetsbördan kommer att belasta förarna ännu mer och drabba förarkåren med ett flertal obestämda och negativa konsekvenser.

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) anser att konduktörerna av nämnda anledningar och ett flertal andra behövs på lokalbanorna.
SKP vänder sig kraftigt emot försämringarna inom Stockholms kollektivtrafik och kräver att konduktörerna ska få bli kvar.

Sveriges Kommunistiska parti anser att kollektivtrafiken ska vara i samhällelig regi, att alla avtal med de privata företag ska sägas upp och att EU-direktivet angående privatiseringen av kollektivtrafiken ska skrotas. Så skulle våra skattepengar komma tillbaka in i verksamheten.
Det behövs inga ”privata alternativ”(läs kapitalister) att snylta på Landstingsverksamhet eller annorstädes.

Sveriges Kommunistiska Parti, (SKP) Stockholmsdistriktet

Stockholm 2014-09-21

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.