Apoteket måste återföras i samhällelig ägo

Dagens Nyheter skriver i dag, den 22 september att dålig arbetsmiljö, personalbrist och stress plågar de apoteksanställda. Facket vid de stora kedjorna har kallat till krismöte i höst. Jakten på vinster och kostnader är orsaken, säger Carina Jansson på Unionen.

Faktum är att detta är ett resultat av privatiseringen av det statliga apoteksmonopolet. När privatiseringen ägde rum, den 1 juli 2009, pratade kapitalet och massmedia om att det skulle medföra fler arbetstillfällen samt förbättra för både anställda och ”kunder”.

Nu visar det sig att vinsterna har betalats med att många av de arbetande fick sparken, med högre priser på mediciner och sämre arbetsförhållanden för de som fortfarande arbetar i apoteken.

Apotek privatisering

Ledningen för fackföreningarna måste tillskrivas ett stort ansvar, då de inte fört en klasspolitik och accepterat privatiseringen. Därför måste de arbetande via fackföreningen kämpa och åter kräva att apoteket åter ska bli samhällelig egendom.

Bilda kampgrupper inom facket i de fall där fackledningarna vägrar föra sina medlemmars krav och kamp. Organiseringen och kampen, både mot kapitalet, deras stödpartier och de korrupta fackföreningsledningarna är fundamental.

Därför är Sveriges Kommunistiska Parti- SKP:s kamp än mer angelägen när vi kräver:

– Att apoteket och medicintillverkning ska vara samhällelig egendom, från produktion till apoteksnivå.
– Mediciner till mycket låga priser
– Bättre arbets- miljö, förhållanden och villkor för de arbetande/ anställda.

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP)

Stockholmsdisktriktet

Stockholm 2014-09-22

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.